Zandcompleet

Zand Verdichten / Inklinken

Contacteer ons

Zand Verdichten / Inklinken

Op het moment dat zand wordt besteld adviseren wij altijd om meer zand te bestellen dan strikt noodzakelijk. Dit wordt geadviseerd om voldoende zand over te houden na ‘inklinking’. Maar wat betekent inklinking van zand (verdichten van zand) nu eigenlijk? In tegenstelling tot wellicht gedacht wordt is zand (of ander materiaal in de vorm van korrels) niet onbeweeglijk. Een stapel of berg van diverse deeltjes zand verandert in de loop der tijd.

Allerlei (weers)omstandigheden, zoals temperatuur, trillingen en vocht zorgen voor beweeglijkheid tussen de (zand)korrels. Het volume van zand hangt in belangrijke mate af van de ligging van ‘elke korrel’ ten opzichte van de andere korrel. Ofwel de loze ruimtes tussen de korrels in. Naar mate de tijd verstrijkt wordt de ruimte tussen de korrels kleiner, waardoor het zand dichter op elkaar komt. Dit fenomeen noemen we inklinken.

Zand Verdichten

Het verdichten van zand gaat in de eerste periode veel sneller dan later. Om het inklinkproces te versneller wordt vaak gebruikt gemaakt van trillingen, zoals het aantrillen van zand door middel van een trilplaat, ofwel door stampen, bewateren of walsen. Dit wordt ook wel het verdichten van zand genoemd.

Om het effect van inklinken zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij daarom de benodigde hoeveelheid zand maal 1.1 /  1.2 te nemen. Indien u bij de aanleg van bijvoorbeeld uw straatwerk geen rekening houdt met het inklinken zal uw straatwerk na verloop van tijd gaan verzakken, het is daarom erg belangrijk om voldoende zand onder uw straatwerk aan te brengen en dit vooraf goed te verdichten.

Ongeschikte zandsoorten voor verdichten

Niet alle zandsoorten laten zich verdichten. Alle grove zandsoorten zoals Drainagezand en Metselzand hebben niet de eigenschap om te verdichten. De hoeveelheid grove zandkorrels is te hoog om te stabiliseren.

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid