Zandcompleet

Te zware paardenbak? 3 tips voor Stabiliteit

Contacteer ons

Te zware paardenbak? 3 tips voor Stabiliteit

Als het juiste zand is aangebracht is het in eerste instantie nog een los geheel. Door het aanbrengen van het zand kan de loonwerker het zandpakket al egaal aanrijden en een start maken met het inklinkingsproces. Echter gaat een bodem zich pas zetten als gewerkt wordt aan ‘inklinking’, ook wel verdichting genoemd.

Het volume van zand hangt in belangrijke mate af van de ligging van ‘elke korrel’ ten opzichte van de andere korrel. Ofwel de loze ruimtes tussen de korrels in. Naar mate de tijd verstrijkt of het proces wordt geholpen wordt de ruimte tussen de korrels kleiner, waardoor het zand dichter op elkaar komt. Dit fenomeen noemen we inklinken.

Inklinking is dus niets meer dan dat de structuur en de zandkorrels zich gaan zetten en vasthaken. Het bevorderen van inklinking kan op de diverse manieren. We geven graag drie tips:

  • 1. Aantrillen, Walsen of dichtrijden
  • 2. Toevoeging van water
  • 3. Stabiliteitverbeteraars

1  Aantrillen of Walsen

De eerste twee methodes om inklinking te bevorderen spreekt veelal voor zich. Door het aan te trillen worden de zandkorrels als het waren in het juiste pakket gedrukt. Walsen of dichtrijden heeft ditzelfde effect.

2. Water, Water en Water

De invloed van water wordt nog weleens vergeten. Water is een belangrijke factor in de paardenbak. Te los en te zwaar is veelal het gevolg van te weinig water in een paardenbak. Uit een Engels onderzoek uit 2010 blijkt dat een optimale waterverhouding van 8 tot 17% ideaal is voor een paardenbodem. Water heeft de positieve invloed op zand om de fijne korrels naar beneden te trekken. Het zand trekt zich als het ware vast door de toevoeging van water. Dit effect is duidelijk te zien aan de kustlijn. Daar waar de golven het zand raken is het pakket veel vaster dan verder waar de golven niet komen. Hetzelfde principe geldt voor een paardenbak.

Paardenbak te los

Door water toe te voegen wordt het zandpakket dus stabieler en biedt het meer grip aan het paard. Dit is geen eenmalige gebeurtenis, door de weersomstandigheden (of bij binnenbanen) droogt het zand in de loop van der tijd uit. Uitgedroogd zand verliest de binding waardoor het zand wederom los (en de bodem zwaar) wordt en geen stabiliteit meer biedt aan het paard.

Uitgedroogd zand verliest binding. Om ontbinding te voorkomen wordt regelmatig sproeien (of eb- en vloedbodem) aangeraden, zowel voor een binnen- als buitenbak.

3. Stabiliteitverbeteraars, de toevoeging van vezels

Om de stabiliteit en veerkracht van de bodem nog verder te verbeteren wordt de laatste jaren steeds vaker gekeken naar (kunstmatige) ander soortige materialen, zoals Polyvlokken (Geopad) of Tapijtvezels. Het voordeel van het toevoegen van deze materialen is dat de vochtbalans beter wordt bewaard. Alle door te mengen materialen hebben diverse eigenschappen en kenmerken, maar 1 hoofdeigenschap hebben ze allemaal gemeen, ze houden water vast. Naast het vast houden van water bieden ze ook extra structuur / binding aan het zand. Zo hebben Tapijtvezels de eigenschap door de vezelverbinding het zand nog beter te binden en brengen polyvlokken juist wat meer luchtigheid en veerkracht aan het zandpakket.


“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

ZC_ad-15x10-V4

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid