Strandtuin (Vlaams)

Strand Tuin

Een eigen strand maken in de tuin of voor een evenement. Een vraag die we zeer regelmatig gesteld krijgen. Hoe maak ik een strand in de tuin? En nog belangrijker welk zand kan ik hiervoor gebruiken? In deze blog nemen we je mee in de voor- en nadelen rondom zand in een strandtuin en de diverse zandsoorten die door zouden kunnen gaan als ‘strandzand’.

Strandtuin

Allereerst een strand tuin is populair. Het gevoel van een stukje strand in je eigen tuin spreekt veel mensen uit. Het gaat uit van het gebruik van veel natuurlijke materialen. Lichte kleuren en het wekt een fijn gevoel op wat veel mensen hebben bij het strand. Wie wil er nu niet een eigen privé strand in de tuin? Hangmat erbij, vuurkorf, natuurlijke elementen, helmgrassen en de sfeer voor een strandgevoel is helemaal compleet.

Strandzand in de tuin

Maar dan. Welk zand heb ik nu nodig om een strandzand te realiseren? De meest gestelde eisen zijn dat het zand niet teveel stuift, waterdoorlatend is en niet teveel plakt. Oh en dan bij voorkeur nog een lichte kleur. We willen tenslotte wel liever op een licht strand zitten dan een ‘gelig en donker’ strand. Wel of geen schelpjes verschilt per persoon. De een wil het liefst zo zuiver mogelijk zand in zijn strandtuin. De ander vindt dit juist een natuurlijk element wat niet mag ontbreken.

Wat blijft dan over qua zandsoorten?

Welke zandsoorten niet

Allereerst een lijstje met welke zandsoorten niet geschikt zijn. Dat helpt soms al een hoop:

  • Brekerzand – Ook te grof en scherp. Bevat daarnaast vele kleine steentjes.
  • Chapezand (betonzand) – Te grof en scherp. Stabiliseert niet waardoor het zwaar blijft om doorheen te lopen en geen lichte kleur.
  • Filterzand – Bestemd voor zwembadpompen, te grof.
  • Grindzand – Bevat stenen (grind), ook te grof
  • Instrooizand – Te ronde korrels. Hierdoor zal het zand niet stabiliseren. Maakt het niet prettig om te belopen. Geschikt voor kunstgras.
  • Metselzand – Te grof en niet de juiste kleur
  • Ophoogzand / straatzand – In essentie een mogelijkheid. Maar iets te fijne korrelopbouw, waardoor te beperkt waterdoorlatend.
  • Valzand – Te grof, stabiliseert niet en niet de juiste lichte kleur.
  • Voegzand – Bedoeld voor het invoegen van metselwerk. Niet de juiste korrelopbouw voor een strand.

Kanshebbers strandzand:

Wat blijft over als potentiële kanshebber:

  • Drainagezand – Grof zand, maar niet zo grof als betonzand, metselzand en andere grove soorten. Niet de hele lichte kleur, maar afhankelijk van het wingebied wel wat lichter / geler. Door de grove structuur stuift het iets minder dan de hele fijne zandsoorten. Goed gezuiverd, weinig schelpen.
  • M3C Zand – Licht grijs van kleur maar qua eigenschappen geschikt. Kan kleine schelpjes of steentjes bevatten. Maar geen grote vervuilingen. Stabiliseert goed, maar tevens los genoeg voor een strand gevoel.
  • Speelzand – Licht van kleur en zeer zuiver. Veel toegepast als strandzand.
  • Zilverzand / Kwartszand – Ga je voor het tropische gevoel? Dan is zilverzand het meest geschikt. Zeer zuiver. Mooi wit. En zelfs gedroogd verkrijgbaar, waardoor je het eventueel nog binnen kunt toepassen voor een binnen strand.

Nadelen strandtuin – stuiven

Een veel gesteld verzoek is ‘zand dat niet stuift’. Niets zo vervelend dat het geen strandgevoel wordt, maar meer een zandstorm bij de eerste beste windvlaag. Dat is dus ook het grootste nadeel van zand toepassen in de tuin. Uitgedroogd zand (dus zand wat onvoldoende vocht bevat) zal altijd gaan stuiven. Ongeacht de zandsoort. Fijne zandsoorten zullen iets eerder gaan stuiven dan grof zand. Maar in alle gevallen zal zand uiteindelijk gaan stuiven. Voor het onderhoud van een strandtuin is het dus aan te raden de vochtbalans in orde te houden (dit kan door middel van sproeien). Of te accepteren dat zand af en toe stuift in droge periodes. Ook zijn er nog alternatieven voor hetzelfde strand gevoel, zonder te werken met zand.

Alternatief voor een Strandtuin

Als alternatief voor zand kan er ook gewerkt worden met halfverharding. Het meest geschikt hiervoor is een schelpenpad, of de materialen Gralux (dolomiet) of Nobre cal. Interesse in het aanleggen van een petanquebaan naast je strandtuin? Lees dan onze blog hierover.

Schelpen

Schelpen is een veel gebruikt materiaal voor het strandgevoel. Zand, schelpen en helmgras zijn tenslotte de drie woorden die passen bij een strandgevoel.
Het heeft lichte natuurlijke kleuren en geeft een gevoel van strand. Let wel bij levering is een groot deel van de schelpen heel, maar door verloop van tijd en belasting zullen de schelpen vergruizen. Je krijgt dan een mooi fijn schelpenpad. Niet zo lekker om met blote voeten om te belopen, wel mooi voor de uitstraling. Een schelpenpad laat zich ook mooi opsluiten met cortenstaal kantopsluiting.

Gralux of Nobre Cal

Gralux en Nobre Cal zijn twee natuurlijke halfverhardingsmaterialen. Beide hebben een licht gele kleur. Gralux is vooral bekend van jeu de boules banen en de Franse looppaden. Maar ook in een strand tuin wordt het regelmatig toegepast. Nobre Cal is iets lichter van kleur, maar heeft hetzelfde effect. Er zit wel echter een nadeel aan beide materialen en dat is de beperkte waterdoorlatendheid en dat het afgeeft aan je schoenen/voeten.

Gralux is leemhoudend waardoor het makkelijk blijft plakken. Nobre Cal is kalkhoudend en daardoor iets minder plakkerig, maar geeft toch nog wat kalk af. Voor een strand gevoel kun je deze materialen toepassen voor een pad en eventueel afstrooien met schelpen.

Strandzand

Tot slot, waarom wordt er geen echt ‘strand zand’ verkocht? Het kan ook zo simpel zijn, waarom verkoopt men geen echt zand zoals te vinden is op de Belgische stranden? Realistischer kan niet.

Het Belgische strandzand kent geen toepassing binnen de zandindustrie. Het is te fijn, stuift teveel en heeft niet de juiste korrelopbouw. Daarbij is het verboden om zand te winnen van de Belgische stranden. Zand wordt dus gewonnen uit zee, rivieren of een zandput. Daarna gaat het zand naar een installatie waar het gezeefd wordt op toepassing. Afhankelijk van de fractie van het zand en de korrelopbouw krijgt het zo een toepassing.

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid