Siersplit in de tuin, toepassingen en voordelen
Split wordt gewonnen in groeves, het is een breuksteen die wordt gespleten. Split wordt met name gebruikt als afwerkingsproduct voor een tuin. Bijvoorbeeld voor als siersplit, aanleg voor een tuinpad, terras of oprit. Niet ieder splitsoort is overigens geschikt voor uw oprit, dit is afhankelijk van de hardheid van het split. Rode mijnsteen (niet meer leverbaar) is een voorbeeld van een splitsoort wat onvoldoende geschikt is voor de aanleg van een oprit en dus enkel gebruikt kan worden als siersplit. Basalt, Icy Blue, Noors Graniet zijn voorbeelden van splitsoorten die wel geschikt zijn voor de aanleg van een oprit, of andere toepassingen waarbij een zwaardere belasting kan plaatsvinden.
Kleuren siersplit
Split is verkrijgbaar in diverse kleuren van Geel Split, tot rood, grijs, zwart of ijzig blauw split. De kleur van het siersplit vormt in belangrijke mate de sfeer van de tuin. Voor strakke moderne tuinen worden vaak grijze splitsoorten gebruikt. Geel siersplit of Rode splitsoorten worden met name gebruikt voor mediterrane sferen.
Hoeveelheid Split berekenen
Split kan door de diverse kleuren een kleurrijke toevoeging zijn aan uw tuin. De toepassing van split is simpel, het kan gewoon verspreid worden over de bodem. Aan te raden is om hieronder wel worteldoek te plaatsen om onkruid tegen te gaan. Een laag van 5cm is voldoende om een mooie egale laag van split te creëren ter decoratie. Een big bag van 1600 kilo is voldoende voor ongeveer 20m2 bij een laag van 5cm. Voor zwaardere toepassingen, zoals een oprit is een laag van 5 tot 7cm voldoende. De fractie van het split (of grind) is bepalend voor de benodigde hoeveelheid. Bij grovere splitsoorten is meer split nodig om zicht op het anti-worteldoek of ondergrond te voorkomen.
Als vuistregel geldt: Vermenigvuldig het hoogste getal van de fractie maal 3 voor een goede bedekking.
Diverse soorten fracties split
Niet alleen de hoeveelheid split is van toepassing ook de fractie van het split. De fractie wordt aangegeven doormiddel van de toevoeging achter de naam, zoals 4/8, 8/16 of 11/16. De fractie geeft aan hoe het split gezeefd is, ofwel een fractie van 4/8 bevat split in de grootte van 4 tot 8cm. De fractie is mede bepalend voor de toepassing. Een grove fractie loopt minder prettig dan een kleine fractie. Voor een oprit geldt dat een kleine fractie minder geschikt is doordat het split in de banden kan gaan zitten, een te grove fractie rijdt minder comfortabel. Voor opritten geldt een fractie tussen de 8 en 20 mm.
Voordelen gebruik split
Naast dat split een mooie toevoeging is aan een tuin heeft split ook praktische voordelen:
- Milieuvriendelijk, split is een natuurproduct (natuursteen) en de productie daarvan gebeurd vaak op een milieuvriendelijke manier (zie bijvoorbeeld de gewinning van Noors Graniet en de Groene Groeve).
- Split is waterdoorlatend
- Split is goed bewerkbaar. Split is gemakkelijk toe te passen en jaren later nog steeds gemakkelijk te verplaatsen.
- Minimaal onderhoud
Tip: Gebruik anti-worteldoek onder het split om onkruid geen kans te geven. Daarnaast helpt anti-worteldoek tegen het verzakken van het split. Wil je weten hoe je worteldoek legt? Lees dan onze blog hierover.
Verschil tussen Grind en Split
Het belangrijkste verschil tussen grind en split is de vorm. Grind beschikt over een ronde en egale vorm, daar waar split wat platter en hoekiger is. Split zal door zijn vorm daardoor minder bewegen ten opzichte van elkaar, daardoor stabieler liggen en prettiger lopen.
Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!