Zandcompleet

Plantenbak vullen, waar houd je rekening mee?

Contacteer ons

Plantenbak vullen, waar houd je rekening mee?

Er zijn enkele stappen die men kan volgen om een plantenbak correct te vullen. Allereerst maakt men de bak grondig schoon, opdat deze vrij is van onkruid en vuil.

Vervolgens plaatst men onderaan een laag drainagemateriaal, zoals hydrokorrels of schelpen. Dit zorgt ervoor dat overtollig water behoorlijk wordt afgevoerd en verhindert dat de wortels van de planten beginnen te rotten.

Daarna vult men de bak met aarde of potgrond. Men kiest een type grond dat geschikt is voor de planten die men erin wenst te plaatsen.

Tenslotte kan men de planten in de bak plaatsen en deze rijkelijk begieten. Het is belangrijk de planten regelmatig water te geven, zodat zij gezond blijven en goed kunnen groeien.

Plantenbak vullen welke drainagemateriaal?

Er zijn verscheidene soorten drainagemateriaal die men kan aanwenden om een plantenbak te vullen. Een van de meest gebruikte opties betreft kiezelsteen, gezien deze klein en scherp is en gemakkelijk water afvoert.

Schelpen zijn eveneens een geliefde keuze, vermits zij niet enkel helpen bij het afvoeren van overtollig water, doch tevens extra voedingsstoffen aan de grond toevoegen. Andere materialen die geschikt zijn als drainage, omvatten onder meer porseleinen kralen, kleikorrels en geëxpandeerde kleikorrels.

Men dient het drainagemateriaal te kiezen dat het meest geschikt is voor de planten die men wenst te kweken en de omstandigheden waarin deze zullen gedijen.

Bestel direct beste vulling voor je platenbakken.

Welke grond voor het vullen van plantenbakken

De gepaste grond voor uw plantenbakken is afhankelijk van het type planten dat men wenst te kweken en de omstandigheden waarin deze zullen gedijen. Indien men planten in potten of bakken plaatst, is potgrond de aangewezen keuze. Deze is specifiek samengesteld voor planten in recipiënten en bevat een mengeling van diverse grondsoorten en compost, waardoor de planten bijkomende voedingsstoffen verkrijgen.

Wenst men planten rechtstreeks in de volle grond te cultiveren, dan verdient tuinaarde of compost de voorkeur. Tuinaarde betreft een algemene grondsoort die geschikt is voor talrijke diverse planten. Compost is uitermate rijk aan voedingsstoffen en kan aan de grond worden toegevoegd om de planten extra voeding te verschaffen en het water beter te behouden.

Men selecteert bij voorkeur de grond die het meest geschikt is voor de planten die men wenst te kweken en de groeiomstandigheden waarin deze zullen vertoeven.

5 tips voor het vullen van een plantenbak

Wil je een plantenbak vullen? Hier zijn enkele handige tips:

  • Reinig de plantenbak grondig voordat je begint. Zo verwijder je onkruid en vuil en zorg je voor optimale groeiomstandigheden.
  • Leg een laag drainagemateriaal op de bodem om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen. Hydrokorrels of schelpen zijn hiervoor veelgebruikte opties.
  • Vul de bak met geschikte aarde of potgrond, afgestemd op de planten die je wilt kweken. Kies een grondsoort die rijk is aan voedingsstoffen en voldoende water vasthoudt.
  • Plaats de planten in de bak en geef ze meteen water. Zorg ervoor dat ze regelmatig water krijgen zodat ze gezond blijven en goed kunnen groeien.
  • Tot slot kun je een laag mulch toevoegen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Houtsnippers of bladeren werken hier uitstekend voor.

Hoe houd je je platenbak gezond?

Wil je je plantenbak in goede conditie houden? Hier zijn enkele nuttige tips:

  • Zorg voor voldoende water voor de planten. Houd de grond vochtig, maar niet kletsnat, om wortelrot te vermijden.
  • Voeg regelmatig compost of meststof toe om de planten van extra voedingsstoffen te voorzien. Dit bevordert de groei en voorkomt verwelking.
  • Verwijder onkruid op tijd. Onkruid kan de groei van de planten belemmeren en de grond te vochtig maken.
  • Zorg voor voldoende zonlicht. Zet de plantenbak op een plek waar de planten genoeg licht krijgen om goed te kunnen groeien.
  • Controleer regelmatig op ziekten en plagen. Merk je problemen op? Pak ze dan meteen aan om verdere schade te voorkomen.

Bestel direct beste vulling voor je platenbakken.

Gerelateerde producten

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid