Zandcompleet

4 tips voor correct Slepen van de Paardenbak

Contacteer ons

4 tips voor correct Slepen van de Paardenbak

Het goed en juist onderhouden van de paardenbodem zorgt ervoor dat u extra lang kunt genieten van uw bodem. Het slepen van de toplaag vormt hier een belangrijk onderdeel in.

Waarom is piste slepen belangrijk?

Een toplaag van pistezand (al dan niet gemengd met bijvoorbeeld tapijtvezels) stabiliseert doormiddel van water en inklinking. Door het zand vast te drukken wordt een stabiel pakket gerealiseerd. De toevoeging van water zorgt ervoor dat de fijne zanddelen worden meegetrokken naar onderen waardoor het zandpakket zich vastzet. Op het moment dat de bodem voldoende is ingeklonken dient dit pakket zo min mogelijk te worden gestoord.

Door het dagelijks gebruik van de piste ontstaat vaak een hoefslag of andere gebruikssporen. Om de piste goed geëgaliseerd te houden wordt het regelmatig slepen aanbevolen. Echter dient u hierbij de bodem zo min mogelijk te storen. Een egale bodem droogt minder snel uit, dan een mulle bodem met gaten. Hoe egaler de bodem, hoe beter deze het vocht beschermt. 

4 tips voor het correct slepen van de paardenpiste 

1) Sleep in ronde cirkels.

Rond rijden in plaats van rechte lijnen zorgt voor zo min mogelijk dijkvorming van zand en een egaal geheel.

2) Slepen zonder pinnen.

Is uw zandpakket mooi stabiel en goed waterdoorlatend? Sleep dan nooit met een sleep met pinnen. De pinnen zorgen ervoor dat het stabiel zandpakket wordt verstoord en dat uw bodem los wordt. Het inklinkingsproces dient na slepen opnieuw gestart te worden. Enkel bij een bodem die vast is geslagen (niet meer waterdoorlatend) kan gesleept worden met een sleep met pinnen.

3) Gebruik voertuigbanden zonder profiel.

Het beste is om een voertuig te gebruiken dat beschikt over banden met zo min mogelijk profiel. Het profiel van een tractorband heeft hetzelfde effect als slepen met pinnen. Het profiel maakt de toplaag van de paardenbak onnodig los.

4) Na regenval niet slepen.

Is uw bak nat dan wordt slepen niet aangeraden. De bandensporen van het voertuig zullen teveel spoorvorming in de bodem aanbrengen.


“Het geheim van een goede paardenbodem”

Meer leren over een goede rijbak? Zandcompleet heeft sinds 1985 ervaring in o.a. de aanleg van manegebodems en paddocks en is daarnaast zelf paardenliefhebber. Onze jarenlange specialistische ervaring hebben wij samengevat in een E-book: Het geheim van een goede Paardenbodem. Hierin vertellen we u alles over de belangrijkste aandachtspunten omtrent de aanleg van een paardenbodem:

ZC_ad-15x10-V4

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid