Zandcompleet

Korrelgrootte Zand & identificatie van verschillende soorten Zand

Contacteer ons

Korrelgrootte Zand & identificatie van verschillende soorten Zand

Zand komt voor in vele verschillende vormen en maten, zoet zand, zout zand, grof zand, fijn zand, hoekig zand, rond zand en zelfs in diverse kleuren. Voor veel mensen is het kiezen van hét juiste zand dan ook een hele uitdaging. De verschillende naamgevingen van zand geeft vaak een indicatie voor de toepassing. Zo wordt Metselzand gebruikt om te metselen en Ophoogzand om op te hogen (lees meer over de diverse soorten zand). Echter is het niet de naamgeving die telt, maar de korrelgrootte (fractie) dat telt waardoor een zandsoort wel of niet geschikt is voor bepaalde toepassingen. 

Zeefanalyse 

De korrelgrootte van het zand wordt bepaald na een zeefanalyse aan de hand van de NEN-norm 5104. Voordat het zand verkocht wordt, wordt het zand eerst geanalyseerd door het laboratorium en wordt een zeefkromme gemaakt, ofwel een zeefanalyse van het zand. Deze zeefanalyse geeft de daadwerkelijk maatvoering van het zand aan. Dit wordt weergegeven in een grafiek, het gemiddelde cijfer (ofwel de gemiddelde korrelgrootte) wordt het M cijfer van zand genoemd.

Naast de analyse van de korrelgrootte wordt daarnaast het kwaliteit van het zand geanalyseerd (schoon zand verklaring). De korrelgrootte en verdeling van de korrel heeft veel invloed op de verwerkingsmogelijkheden van het zand. 

Korrelgroottes 

De indeling van de diverse soorten zand wordt als volgt gedefinieerd:

  • Korrelgrootte tussen 420mu en 2mm: Uiterst grof zand
  • Korrelgrootte tussen 300 en 420 mu: Zeer grof zand
  • Korrelgrootte groter dan 210, maar kleiner dan 300 mu: Matig grof zand
  • Korrelgrootte groter dan 150, maar kleiner dan 210 mu: Matig fijn zand
  • Korrelgrootte groter dan 105, maar kleiner dan 150 mu: Zeer fijn zand
  • Korrelgrootte groter dan 63, maar kleiner dan 105 mu: Uiterst fijn zand

Een fijne korrel, ofwel fijn zand wordt gebruikt voor andere toepassingen dan een grove korrel (bv drainagezand). Hoe grover de korrel hoe beter bijvoorbeeld water wordt doorgelaten. Op het moment dat de korrelgrootte groter is dan 2mm is spreken we over Grind.

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid