Zandcompleet

Onkruid in grind voorkomen – beter dan genezen

Contacteer ons

Onkruid in grind voorkomen – beter dan genezen

Wees onkruid te slim af en probeer het (op een natuurlijke manier) te voorkomen. Tenzij je natuurlijk van fanatiek onkruid verwijderen houdt… Dan gaat dit artikel waardeloos zijn en adviseer ik je te stoppen met lezen. Bij een nieuw aan te leggen tuin wordt meestal gewerkt met anti-worteldoek.

Dit heeft als voordeel dat onkruid wat nog in de bodem zit wordt onderdrukt en dat nieuw onkruid zich niet kan wortelen. Onkruid komt namelijk niet alleen van onderen, maar ook van bovenaf. Zaadjes die in de tuin waaien kunnen ontkiemen tot onkruid, echter door het anti-worteldoek kan het plantje zich niet diep wortelen en zal het oppervlakkig blijven. Twee tips om op een goede manier onkruid in grind te voorkomen:

Tip 1.

Een goede onderlaag. Voor een oprit speelt de onderlaag een belangrijke rol in het voorkomen van onkruid. Een gestabiliseerde onderlaag van gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid bijna niet doorheen komt. Een laag van 5cm Grind erop (met grindplaten om te voorkomen dat het grind teveel verschuift) en de onderlaag wordt nog beter afgedekt van zonlicht en voedingsstoffen.

Tip 2.

Anti-Worteldoek. Werkt u niet met gebroken puin als onderlaag voor de oprit, maar met een gestabiliseerd zandpakket werk dan ook met anti-worteldoek onder de grindlaag, of met grindplaten waar het anti-worteldoek al aan is bevestigd. Scheelt een hoop werk!

Heb je juist last vna onkruid tussen de voegen van je terras of straatwerk? Lees dan onze blog over waarom voegmortel een milieuvriendelijke oplossing is tegen onkruid.

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid