Zandcompleet

Verschil Straatzand en Ophoogzand

Contacteer ons

Verschil Straatzand en Ophoogzand

Straatzand wordt in de praktijk regelmatig verward met Ophoogzand en andersom. Ondanks dat de verschillende zandsoorten enkele gelijkwaardige eigenschappen bevatten, zijn er zeker ook verschillen. Op zoek naar het verschil tussen zoet en zout zand? Lees het in onze blog.

Ophoogzand

Ophoogzand is een zandsoort waar de minste eisen aan worden gesteld. Dit maakt ook dat Ophoogzand aantrekkelijk is geprijsd. Door de minimale eisen aan ophoogzand wordt dit zand het minst zuiver gezeefd in vergelijking tot alle andere zandsoorten. Praktisch betekent dit veelal leemdeeltjes en meer vervuiling zoals schelpen en steentjes in het zand. 

Ophoogzand is opgebouwd uit een fijne korrelstructuur. Hierdoor kan het goed stabiliseren, waardoor het goed geschikt is om oppervlakten op te hogen of op te vullen. Het is minder geschikt als zand voor onder straatwerk. Door de fijne structuur van het zand wordt het water minder goed doorgelaten.

Straatzand

Straatzand, ook wel bekend onder ‘zand voor zandbed’ of ‘wit zand‘ wordt voornamelijk gebruikt voor straatwerk. In tegenstelling tot ophoogzand is straatzand beter zuiver gezeefd, waardoor het veel minder vervuiling bevat. Her en der een schelp of steentje kan nog wel voorkomen, leem mag het niet bevatten. 

Verschil in Korrelstructuur 

Het grootste verschil tussen Straatzand en Ophoogzand is de opbouw van korrelstructuur. Straatzand is iets grover van structuur, waardoor het beter waterdoorlatend is. Het zand bevat daarnaast voldoende fijne korrels waardoor het zand wel goed kan stabiliseren, of af te reien is voor straatwerk. Ophoogzand is fijner en bevat veelal leemdeeltjes. 

Verschil in stabilisatie 

Beide zandsoorten bevatten voldoende fijne zandkorrels om goed te kunnen Zand verdichten. Ophoogzand is nog iets fijner van structuur dan Straatzand. Hierdoor kan ophoogzand nog wat beter stabiliseren. Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van de waterdoorlatendheid. Hoe vaster het zand, hoe minder waterdoorlatend.

Melissa Buijens
Heb je vragen? Bel ons of mail gerust!

Service en contact

Duurzaamheid

Bij onze grind en splitproducten werken we met een duurzaamheidsadvies om een duurzame tuin te realiseren. Dit wordt weergegeven met blaadjes. Wat houdt dit in:

Onze meest duurzame grind en split producten zijn producten die afkomstig zijn uit een reststroom. Zo is maasgrind een restproduct van zandwinning. Tijdens het winnen van zand komt er ook gesteente mee, dit gesteente wordt ingezet in het grind assortiment. Ook Granulight voor onder kunstgras of in paardenbodems is een duurzaam restproduct. Dit draagt tevens het groene keurmerk van ‘DuboKeur’. De producten met 3 blaadjes zijn onze meest duurzame keuzes. Lokaal gewonnen en verminderde transportafstanden.

Onze producten die niet uitgesproken duurzaam (of niet) zijn worden weergegeven met twee blaadjes. Ofwel worden deze producten apart gewonnen (dus geen reststroom), maar komt het wel uit Nederland of 1 van onze buurlanden Belgie of Duitsland.

Dit is de minst duurzame klasse binnen onze productgroep. Denk hierbij aan grind producten die kunstmatig worden afgerond (zoals flat Pebbles, de kunstmatig afgeronde variant van Canadian State). Of waarvan de transportafstand groot is om dit product te kunnen importeren.

Meer over duurzaamheid